Urmează pentru multe persoane o perioadă cu mai multe zile libere ca urmare a înlănţuirii de evenimente.
Pe lângă zilele de repaos de la sfârşitul săptămănii, cele mai utilizate tipuri de concedii la acest moment în România sunt următoarele:
- Concediul de odihnă, acordat automat în funcţie de vechimea în muncă şi politica angajatorului, variază între 20 şi 25 de zile anual. Suplimentar, mai intervin şi perioade de zile libere datorită sărbătorilor naţionale, cca 20, care depind efectiv dacă survin în timpul sau la final de săptămână.
- Concediul medical, se acordă doar pentru cei cu domiciliul în România, asiguraţi social minim 6 luni pe an, impozitat cu 10% ca urmare a monitorizărilor recente. Excepţie face cazul în care a fost înregistrat un accident de muncă, maxim 180 de zile.
- Concediul de risc maternal, acordat în sarcini cu probleme sau în mediu toxic, în număr de 120 de zile,.
- Concediul de maternitate, prenatal sau postnatal, cu o cotizare de minim 6 luni în ultimul an, în număr de 126 de zile.
- Concediul paternal, de 15 zile lucrătoare, în cuantum brut similar cu cel de maternitate, de 85% din media veniturilor pe 6 luni, raportat la salariul minim.
- Concediul pentru creşterea copilului, între o lună şi 2 ani, cu suspendarea contractului de muncă şi indemnizat ca ajutor social.
- Concediul de acomodare, timp de 1 an, pentru cei care adoptă un copil, cu indemnozaţia aferentă.
- Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, între 45 şi 90 de zile, maxim până la 7 ani dacă este cu handicap.
- Concediul pentru formare profesională, cu plată sau fără, pentru diverse examene dacă nu este deja acordat un beneficiu de acest tip.
- Concediul pentru evenimente deosebite, apărute neprevăzut în familie, cuantumul variind între 1 şi 5 zile, în funcţie de ocazie (ex. nuntă, deces).
- Concediul de îngrijitor, acordat pentru maxim 5 zile lucrătoare, pentru a se ocupa de un dependent din familie.
- Concediul fără plată, pentru diverse probleme personale, cu suspendarea contractului de muncă.
Zilele se acordă pe bază de planificare, solicitare şi reprezintă drepturi legale ale angajaţilor. Cu toate acestea, fiecare zi liberă trebuie planificată cu echipa şi agreată cu managerul.
Trebuie menţionat faptul că România beneficiază de un cuantum generos de zile plătite, acordate anual cu diverse ocazii, comparând cu practica din alte state.
Reglementările de bază sunt detaliate în Codul Muncii şi Constituţia României.