You are currently viewing Evoluţia salariului minim în România şi implicaţiile acestuia

Evoluţia salariului minim în România şi implicaţiile acestuia

România este ţară membră a Uniunii Europene din 2007 dar evoluţia salariului minim este una încă lentă, fapt care explică plecarea tinerilor în ţări care oferă perspective mai optimiste şi un sistem mai echitabil cu diverse beneficii mai rapide.

Ȋn ultimii ani s-au făcut demersuri în vederea accelerării creşterii salariului, anual şi în funcţie de piaţă, dar mai ales datorită inflaţiei, mai recent şi ceva mai des datorită unui cumul de factori care indicau lipsa acută a forţei de muncă locală. S-a recurs şi la programe de aducere de migranţi din zona asiatică însă deficitul nu a putut fi rezolvat la nivelul calificat.

Recenta creştere a salariului minim brut pe ţară de la 3300 la 3700 RON, echivalentul a 660 şi respectiv 740 de Euro lunar, începând cu 1 Iulie 2024, în perioadă electorală, este dificil de susţinut având în vedere o taxare mare şi o conjunctură economică marcată de deficite şi inflaţie sporite. Se estimează că un numar de cca 1,8 milioane de români vor beneficia de această creştere, impactul operaţional fiind semnificativ pentru firme, afectând peste 30% din forţa de muncă activă. Acest fapt trage şi un semnal de alarmă asupra evaziunii fiscale încă la cote alarmante.

Deoarece veniturile fiscale în România sunt mult sub media europeană de peste 40%, se preconizează o continuare a presiunii la acest aspect coroborată cu măsuri de reducere a evaziunii fiscale şi noi creşteri la taxarea proprietăţilor şi a veniturilor mari.

Conform datelor Eurostat, 22 din 27 de state membre ale UE au stabilit un salariu minim, nivelul european se situează între 480 (Bulgaria) şi 2600 (Luxemburg) de Euro lunar. O mare parte din state se încadrează în jurul valorii de 1000 de Euro iar unele aduc ajustări şi trimestrial, pe sectoare de activitate sau în functie de vârstă.

Media se situează în prezent la 1350 de Euro lunar, cu 10 state având peste 2000 de Euro fiecare şi încă 5 state între 1000 şi 2000 de Euro. Gruparea oficială este în trei grupe, peste 1500 de Euro, între 1000 şi 1500 de Euro si în jurul a 1000 de Euro. Cert este faptul că se tinde spre o armonizare şi o omogenizare, alinierea efectuăndu-se treptat prin măsuri sustenabile.

Turcia a mărit de asemenea recent cu cca 50% salariul minim, fiind acum la 575 de Euro lunar însă nu este nici în UE şi are pusee inflaţioniste majore. Poate influenţa însă piaţa muncii şi împinge spre noi creşteri în regiune.

Implicaţiile acestor majorări antrenează noi ajustări, pe zona sumelor cu facilităţi fiscale, a deducerilor de bază, a contribuţiilor sociale, a altor venituri şi indemnizaţii care au ca bază de raportare salariul minim.

Lasă un răspuns