Raportarea SAF-T este reglementată prin Ordinul ANAF nr. 1783 /2021.
SAF-T (Standard Audit File for Tax – Fişierul Standard de Control Fiscal) este un standard internaţional recent implementat şi în România în scopul de a facilita trasferul electronic al datelor contabile ale firmelor către autoritatea fiscală, local ANAF.
OECD a demarat uniformizarea datelor la companiile multinaţionale încă din 2005 în statele membre.
Deocamdată aceasta se aplică în România doar firmelor medii şi mari, urmând să intre în vigoare şi pentru firmele mici din 2025.
Depunerea la ANAF a formularului aferent, D406, se efectuează fie lunar fie trimestrial, în funcţie de perioada fiscală utilizată de contribuabili la raportarea TVA.
Frecvenţa depunerii raportării TVA poate fi: lunară, trimestrială, semenstrială, anuală. Toţi aceia care nu au perioadă de raportare lunară, inclusiv neplătitorii de TVA au obligaţia de a depune raportare SAF-T trimestrială.
Termenele sunt stabilite la finalul lunii în curs pentru luna anterioară, iar ca situaţie exceptională pentru Octombrie 2023 termenul limită a fost amânat pentru data de 4 Decembrie, datorită zilelor nelucrătoare din 30 Noiembrie şi 1 Decembrie.
Această raportare este menită să susţină atât reducerea evaziunii în procesul de aderare a României la OECD, creşterea veniturilor la bugetul de Stat cât şi digitalizarea inspecţiilor fiscale. Complementar, măsurile vizează un control mai eficient prin implementarea din 2024 a sistemului de facturare electronică.
Menţionăm că se aplică următoarele sancţiuni: amendă între 1000 şi 5000 lei pentru nedepunerea la termen sau amendă între 500 – 1500 lei pentru depunerea eronată sau incompletă.
Apelaţi la experţii Nexia ABS pentru detalii!
#raportarefinanciara #SAFT #faraamenzi #faraevaziune #latermen #TVA #termenlimita #conformare #fiscal