You are currently viewing Recomandările ANAF pentru veniturile din reţelele sociale

Recomandările ANAF pentru veniturile din reţelele sociale

Dorinţa de dezvoltare şi explorarea de noi modalităţi de câştigare a pieţei prin intermediul tehnologiei a luat o amploare deosebită în ultimul deceniu iar libertatea de acţiune prin antreprenoriat este în continuă creştere.

Dinamica pieţei aduce astfel noi oportunităţi de câştig şi diverse forme de lucru. Există un decalaj până acestea sunt testate si ajung să fie reglementate, cum s-a putut observa în cazul veniturilor din reţelele sociale sau din criptomonede.

Ne vom concentra atenţia pe reţelele sociale, zona de criptomonede fiind încă intens controversată, care necesită lămuriri mai ample ce ţin de acţiuni speculative şi spălarea banilor.

Tranzitoriu, ANAF recomandă următoarele pentru conformare fiscală, până la definirea unui cadru clar reglementat:

  1. Influencerii vor trebui să depună declaraţia unică cu termen anual la data de 25 Mai dacă activitatea este ocazională iar în cazul activităţii continue să se înregistreze ca PFA sau firmă.
  2. Ca PFA va fi necesară depunerea prin SPV a declaraţiei unice cu estimări în termen de 30 de zile de la înfiinţare. Amenda în acest caz poate ajunge până la 500 RON. Estimările se fac pe baza raportării la salariul minim.
  3. Se recomandă achiziţionarea Registrului Unic de Control.
  4. Ȋnregistrarea ca plătitor de TVA se va realiza la venituri de peste 300000 RON, fiind necesară depunerea declaraţiei Decont de TVA, formular 300 plus formular 390 pentru operaţiuni intracomunitare.
  5. Monetizarea prin cadouri virtuale în bani este impozabilă la o rata de 10%.
  6. Pentru mai multe tipuri de venituri combinate se va calcula şi achita CAS şi CASS, trebuie verificat plafonul de încadrare.
  7. Pentru minori declaraţiile se depun de către părinţi deoarece doar adulţii pot avea acces în SPV.
  8. De la caz la caz mai pot exista particularităţi care trebuie adresate individual.

Aceste recomandări vin în urma verificărilor efectuate în piaţă ş a analizării aspectelor identificate.

ANAF a organizat sesiuni de informare prin articole şi webinarii pentru a creşte gradul de informare, conştientizare, responsabilizare şi conformare. De asemenea, ANAF a identificat o nişă cu un potential de creştere pe zona de colectare a taxelor fapt care conduce la o mai atentă monitorizare şi verificare a celor expuşi public prin practicile lor.

Mai simplu este să vă adresaţi unui expert contabil care să vă preia aceste griji, să vă reprezinte efectiv şi să vă ghideze pe parcursul evoluţiei activităţii. Vă veţi putea concentra mai bine pe domeniul de activitate şi explora cu contabilul dvs. oportunităţi de finanţare sau alocare a resurselor.

Vă puteţi baza pe expertiza echipei Nexia ABS pentru o conformare rapidă!

Adresaţi aici întrebarea dumneavoastră!

Lasă un răspuns