Legislaţia europeană prevede specificarea clară a beneficiarului real încă de la înregistrarea entităţii pentru a asigura o transparenţă a informaţiilor asupra proprietăţii.
Acesta poate fi o persoană fizică ce deţine majoritar o entitate juridică. Deţinerea a mai mult de 25% din acţiuni sau a unei cote de capital al unei societati de către o persoană fizică indică exercitarea directă a dreptului de proprietate, fiind necesară o declaraţie pe propria răspundere, depusă de reprezentantul legal, cu datele de identificare necesare.
Specific, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, beneficiar real poate fi:
– asociaţi, fondatori, membrii în consiliul director;
– persoana cu funcţie executivă, împuternicită de consiliul director;
– categoria de persoane în al căror interes principal a fost constituită entitatea;
– orice persoană care exercită controlul, prin orice mijloace;
Persoanele juridice care au în acţionariat entităţi înregistrate cu sediul fiscal în jurisdicţii necooperante sau cu risc crescut de spălare a banilor, finanţarea terorismului, monitorizate de către organismele internaţionale trebuie să depună anual o declaraţie privind beneficiarul real în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
Forma declaraţiei poate fi de înscris sub semnatură privată sau electronica, transmisă la Oficiul Registrului Comerţului cu semnatură electronică, prin curier sau direct la ghişeu, personal sau prin împuternicit.
Aplicarea de sancţiuni pentru nedepunerea declaraţiei privind beneficiarul real
Amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei se pot da prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, fiind consemnat la Oficiul Registrului Comerţului, însă nedepunerea declaraţiei în termen de 30 de zile poate atrage dizolvarea societatii.
Apelaţi experţii Nexia ABS, vă vor ghida contabil şi fiscal!