Propunerile de mai jos ar putea ajuta pentru o mai bună organizare a resurselor umane în cadrul firmelor, în funcţie şi de domeniul de activitate:
- Utilizarea unui sistem de evidenţă a orelor de lucru pe bază de pontaj ajută la o gestionarea precisă a orelor de lucru şi asigurarea respectării legislatiei muncii, astfel încat, chiar dacă săptămânal se depăşeşte numărul de ore lucrate, peste maximul de 48 ore/săptămână, acest număr de ore să fie respectat, calculat la o bază de referinţă de 4 luni, conform prevederilor din Codul Muncii.
- Pentru a asigura o distribuţie echitabilă a concediilor şi pentru a evita oboseala excesivă a angajaţilor, propunem crearea unui calendar anual pentru planificarea concediilor de odihnă. Ȋmpărţiţi concediile în perioadele de activitate mai puţin intensă, astfel încât să nu afecteze major activitatea. Comunicarea clară cu angajaţii cu privire la planificarea concediilor şi corelarea cu zilele de sărbătoare naţională va ajuta la evitarea conflictelor şi a suprapunerilor. Angajaţii trebuie să fie încurajaţi să îşi planifice şi să îşi ia concediile de odihnă în perioada cu activitate mai puţin intensă.
- Pontul nostru pentru o mai bună organizare este de a avea în vedere încurajarea efectuării orelor suplimentare doar în perioadele de vârf şi compensarea angajaţilor cu ore/zile libere plătite în timpul perioadelor mai puţin intense. Astfel, veţi menţine angajaţii motivaţi să lucreze mai mult în timpul sezonului intens.
- Ȋmpărţirea angajaţilor în grupuri şi stabilirea programului de schimburi astfel încât să fie acoperită întreaga perioadă de activitate intensă poate fi o altă soluţie, pe lângă cea a compensării orelor de lucru suplimentar cu zile libere. Trebuie să vă asiguraţi că fiecare schimb este suficient de echilibrat, oferind timp de odihnă între schimburi.
- Codul muncii prevede faptul că persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani în România. Astfel, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani poate încheia un contract de muncă singur, fără nicio încuviinţare. Obligațiile fiscale pe care le au minorii, cu privire la veniturile obținute, trebuie îndeplinite de către părinți, deoarece minorii nu-și pot face cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) al Fiscului.
Echipa Nexia ABS vă sprijină în operaţiuni cu promptitudine. Contactaţi-ne !