Analiza situaţiilor financiare în dezvoltarea afacerii

Cel mai important aspect la analiza situaţiilor financiare în vederea dezvoltării afacerii este fluxul financiar. Ȋn funcţie de acesta se pot evalua şi planifica strategii adecvate.

O monitorizare atentă a fluxurilor financiare conduce la decizii bazate pe resurse, măsurarea informată asupra riscurilor în evaluarea oportunităţilor de investitii indicând solvabilitatea şi lichiditatea firmei din punct de vedere comercial, astfel:în caz de

operaţional: rezultatul din vânzări şi servicii, încasări şi plăţi;

investiţional: suma alocată achiziţiei de bunuri şi imobile;

finanţator: diverse activităţi de finanţare.

Pentru a anticipa unele acţiuni se pot face anumite planificări avându-se în vedere alterative. Analiza unui impact potenţial asupra afacerii este un asprect deosebit de important pentru a putea pregăti scenarii de acţiune.

Un control financiar eficient poate ghida activităţile şi aloca înţelept resursele iar o previzionare periodică a rezultatelor (profit/pierdere), va fi influenţată şi de alţi factori precum: condiiile economice, dinamica pieţei şi nivelul competiţiei.

Un flux financiar pozitiv indică faptul că afacerea dispune de resurse pentru a îşi onora furnizorii, angajaţii şi alte obligaţii financiare la timp. Dacă acesta este constant şi pozitiv denotă o afacere stabilă şi rezistentă în faţa provocărilor financiare neprevăzute.

Principalele moduri de acţiune în caz de deficit sunt următoarele:

– micşorarea scadenţei unor încasări previzibile;

– limitarea facilităţilor către clienţi;

– solicitarea încasării în avans, valorificarea unor active;

– amânarea unor plăţi sau cheltuieli.

Avertizori ai fluxului financiar

> nivelul de lichidităţi;

> datorii pe termen scurt;

> investiţii peste posibilităţile reale;

> decalarea termenelor de plată;

O gestionare adecvată afacerii va permite proprietarilor să ia decizii mai bune, să ia măsuri rapide si să planifice eficient activitatea.

Lasă un răspuns