You are currently viewing Deficitul de personal versus specializarea

Deficitul de personal versus specializarea

De la an la an se observă un deficit tot mai mare pe partea de personal desi rata inflaţiei ramâne scăzută. Acest trend este mai accentuat în Europa datorită îmbătrânirii populaţiei active şi lipsa de coerenţă între educaţie şi piaţa muncii.

Deşi atât tehnologia cât şi migraţia vin în sprijinul populaţiei, aceasteaa pot prelua la acest moment în mare parte sarcini repetitive sau de rutină, antrenarea lor fiind vitală pentru a prelua sarcini mai specializate.

Personalul calificat ridică serioase probleme prin faptul că trebuie reconsiderate anumite formări, adaptate la cerinţele actuale şi la dinamica pieţei. România testează atât programe de învăţământ dual cât si pregătirea practică, angajatorii fiind nevoiţi să işi dozeze resursele în contextul actual plus că se schimbă şi nomenclatorul oficial de profesii. Doar în ultimul an au fost effectuate două actualizări pentru eliminarea unor ocupaţii depăşite şi introducerea altora moderne.

Sunt încă necesare demersuri suplimentare pentru a fluidiza necesarul cu disponibilitatea resurselor. Eurostat indică faptul că în 2023, aproximativ 75% dintre angajatorii care își desfășoară activitatea în peste 20 de țări europene nu au putut găsi candidați care să dețină competențele potrivite sau căutate. Dinamica a evoluat de la 42% în 2018, la 54% în 2023, şi continuă acest ritm.

Astfel, peste 50% din firmele europene raportează dificultăţi reale de acoperire a necesarului de angajaţi specializaţi, în Finlanda depăşind 60% iar în Grecia şi Germania chiar şi 80%.

Lasă un răspuns