Ȋn conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1.783/2021, începând cu data de 1 Ianuarie 2025, companiile mici şi nerezidenţii înregistraţi în scopuri de TVA în România vor avea obligaţia de a implementa şi transmite fişierele SAF-T (Standard Audit File for Tax) către autorităţile fiscale.
Ȋn prezent, raportul SAF-T se depune de contribuabilii mari şi mijlocii conform clasificării făcute de autorităţile fiscale.
Nu trebuie să depună SAF-T următoarele entităţi: persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice care desfăşoară activităţi cu scop lucrativ, asociaţiile familiale, societăţile profesionale de avocaţi cu răspundere limitată şi cabinetele individuale de avocat, societăţile profesionale notariale şi birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale; societăţile profesionale de practicieni în insolvenţă, întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată, instituţiile publice, autorităţile administrative.
SAF-T este un fişier în format electronic (tip .xml), standardizat internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între societăţi şi autorităţile fiscale. Acest fişier se obţine pe baza datelor contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. De aceea, este crucial să se acorde o foarte mare atenţie sistemelor contabile, ca acestea să fie adaptate pentru a furniza informaţiile necesare noii raportări, respectând prevederile contabile şi fiscale în vigoare. Ȋn acest sens, este extrem de imporatantă o colaborare strânsă între contribuabili şi contabili/prestatori de servicii contabile pentru a se asigura că sistemele privind evidenţa contabilă sunt pregătite pentru a genera rapoarte SAF-T conform prevederilor legale.
SAF-T este un raport esenţial care furnizează informaţii de a căror corectitudine depinde şi acurateţea informaţiilor prezentate în decontul precompletat e-TVA, pentru care sancţiunile încep să se aplice tot începând cu 1 Ianuarie 2025.
Ȋn cazul nerezidenţilor care au un cod de TVA în România, raportarea SAF-T se rezumă la partea care implică tranzacţiile cu TVA, adică facturile de achiziţii şi de vânzări. De aceea, în acest sens, este importantă organizarea evidenţei contabile a acestor tranzacţii astfel încât să se poată asigura generarea raportului SAF-T.
Perioada de raportre SAF-T:
- Până în ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, după caz, pentru alte informaţii decât cele privind Stocurile şi Activele);
- Până la termenul de depunere a situaţiilor financiare aferente exerciţiului financiar, în cazul Declaraţiei informative D406 – Active;
- Ȋn termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitării, în cazul Declaraţiei informative D406 – Stocuri.
Sancţiuni:
Nedepunerea în termenul legal şi depunerea incorectă sau incompletă a fişierului SAF-T, vor fi sancţionate astfel:
- amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declaraţii în termenele legale, respective;
- amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declaraţii incorecte sau incomplete.
Perioada de graţie
- 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligaţia de transmitere lunară a fişierului SAF-T;
- 3 luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligaţia de transmitere trimestrială a fişierului SAF-T;
Perioada de graţie se calculează pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă, când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil.
Astfel, contribuabilii mici şi nerezidenţii, care au obligaţia de raportare începând cu 1 Ianuarie 2025, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 Iulie 2025. Acest termen va fi valabil pentru cele 6 raportări lunare din intervalul Ianuarie – Iunie 2025.
Recomandările noastre:
- Colaboraţi strâns cu echipa din departamentul financiar-contabil sau cu furnizorul de servicii de contabilitate şi fiscalitate pentru a optimiza procesul de raportare;
- Ȋncepeţi pregătirea sistemelor contabile pentru a se conforma cerinţelor de raportare SAF-T cât mai curând posibil pentru a evita problemele de conformitate;
- Asiguraţi-vă că datele introduse în sistemele contabile sunt corecte şi conforme cu reglementările în vigoare;
- Previzionaţi în buget costurile privind această nouă raportare.
Pentru orice neclarităţi sau suport vă rugăm nu ezitaţi să ne contactaţi.