Retenţia angajaţilor în România 2025

Angajatorii fac eforturi tot mai mari în ultimii ani de a identifica angajaţi potriviţi, a îi atrage şi a îi fideliza în cadrul echipelor.

Ȋn timp ce angajaţii aleg în funcţie de pachetul salarial, angajatorul urmăreşte ca adaptarea acestora să ţină pasul cu dinamica pieţei şi a tehnologiei.

Astfel, numeroase analize indică faptul că angajaţii ţintesc spre un pachet cât mai complex, care să cuprindă un salariu bun, bonuri de masă, prime şi bonusuri. Pe lângă acestea, un abonament medical este bine primit, şi în plus de dorit decontarea transportului, eventual vouchere diverse.

Dacă angajaţii îşi doresc tot mai multă autonomie şi flexibilitate, angajatorii se uită atent la atitudine şi iniţiativă.

Este important ca de fiecare parte să existe încredere şi mulţumire pentru o relaţie de durată. Fiecare face efort şi pune la dispoziţie resurse pentru a dezvolta afacerea şi a o extinde optim. Echilibrul intern este necesar şi ajută la depăşirea incertitudinilor economice.

Se discută intens despre îmbunătăţirea anumitor aspecte pe termen lung cum ar fi: transparentizarea şi accesibilitatea. Transparentizarea datelor şi a venitului conferă încredere şi contribuie la creşterea sinergiei, în timp ce accesibilizarea crează un mediu mai etic prin estomparea diferenţelor de orice tip.

Pe de altă parte, protecţia datelor personale şi a confidenţialităţii afacerii ţin de responsabilitate.

Un mediu autentic, cu valori sănătoase şi o bună comunicare contribuie la motivarea angajaţilor şi implicarea acestora în dezvoltarea afacerii pe termen lung. Identificarea de soluţii şi îmbunătăţirea constantă a mediului de lucru sunt factori motivatori cu impact instant.

Ȋn timp, uniformizarea veniturilor va contribui la scăderea migraţiei şi recunoaşterea angajaţilor. Un plus va putea fi adus prin preocuparea faţă de starea de bine prin activităţi sportive şi recreative. Pe termen mai lung, este posibil să vedem şi o dorinţă de a putea suplimenta venitul prin acţiuni specifice în cadrul companiei.

Lucrul în format hibrid, un mix între prezenţa la birou şi lucrul de la distanţă, contribuie la creşterea motivaţiei şi optimizarea resurselor. Un salariu în plus pe an sau voucerele nu ar trebui privite ca ceva ce se cuvine automat şi tuturor, ci ca merit.

Aspecte ca siguranţa şi acoperirea inflaţiei devin factori de igienă la baza relaţiei profesionale, unde talentul ţine de educarea continuă iar expunerea ţine de deschidere.

Un mediu bun şi o comunicare deschisă vor construi o echipă solidă.

Lasă un răspuns