Rezerva legală – constituire, mod de calcul şi exemple

Rezerva legală este un instrument financiar esenţial pentru protejarea stabilităţii economice a unei companii, cu scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a susţine activitatea în perioade dificile.

Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale reprezintă cadrul legislativ pentru constituirea rezervei legale în Romania deoarece prevede obligaţia companiilor de a constitui o rezervă legală din profitul obţinut.

Constituirea rezervei legale se efectuează la data de 31 Decembrie a exerciţiului financiar, prin preluarea din profitul societăţii a cel putin 5% până va atinge minimum a cincea parte din capitalul social, fiind obligatorie indiferent de categoria societăţii, plătitoare de impozit profit sau impozit microîntreprindere.
Neconstituirea rezervei legale poate duce la corecţii fiscale, sancţiuni si impunerea de sume suplimentare, fiind considerată infracţiune şi se poate pedepsi cu amendă pentru administratorii sau directorii companiei.


Codul Fiscal vine în completare specificând faptul că rezerva legală este „deductibilă în limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat sau din patrimoniu.”

Din punct de vedere

  • fiscal, rezerva legală se constituie, majorează sau micşorează în funcţie de profitul contabil brut (profit contabil net + cheltuiala cu impozitul pe profit) realizat de către societate în fiecare trimestru de calcul şi reprezintă o deducere fiscală la calculul de impozit pe profit la final de trimestru.
  • al înregistrărilor în contabilitate, în primele 3 trimestre nu se fac înregistrări în contabilitate, rezerva legală fiind calculată doar fiscal.

Rezerva legală se constituie după acoperirea pierderilor contabile. 

Modul de calcul al rezervei legale se realizrează prin deducere din baza impozabilă a profitului, în limita cotei de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat. 
Rezerva se calculează cumulat de la începutul anului şi este deductibilă la calculul rezultatului fiscal trimestrial sau anual. Rezervele astfel constituite se pot majora sau diminua în funcţie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul cât şi a nivelului capitalului social subscris şi vărsat sau al patrimoniului.

Exemple

Ȋn situaţia unor operaţiuni de reorganizare, când rezerva legală a persoanei juridice beneficiare depăşeşte a cincea parte din capitalul social sau din patrimoniul social, diminuarea rezervei legale la nivelul prevăzut de lege nu este obligatorie.
Societatea trebuie să constitue rezerva legală din profitul contabil înainte de impozitare, la o cotă de 5% până când suma acumulată atinge cel puţin 20% din capitalul social subscris şi vărsat.
Ȋn cazul în care rezerva legală este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, inclusiv pentru majorarea capitalului social, rezerva reconstituită ulterior acestei utilizări, în aceeaşi limită, este deductibilă la calculul rezultatului fiscal.

Rezerva legală se constituie indiferent de vectorul fiscal al societăţii, fie că este microîntreprindere sau cu impozit pe profit.
Procentul de 20% (a cincea parte) din capital pentru constituirea rezervei este un procent minim, societatea putând să îşi constituie rezerva legală pe o sumă mai mare.

Apelaţi cu încredere la Echipa NexiaABS! Avem experienţă diversă, experţi contabili şi consultanţi fiscali.

Lasă un răspuns