You are currently viewing Stimulente pentru atragerea tinerilor în companii

Stimulente pentru atragerea tinerilor în companii

Ȋn condiţiile actuale de piaţă a muncii marcată de o incertitudine prununţată din punct de vedere fiscal, sensibilă la inflaţie şi cu perspective de creştere limitate, devine din ce în ce mai dificil să atragi tinerii către munca standard.

Deşi România se bucură de un potenţial economic bun în regiune, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană are înca venituri mici, taxare ridicată şi un nivel de trai scăzut pentru ambiţiile mari ale generaţiei actuale de tineri.

Oferă totuşi o flexibilitate sporită, deschidere la noi alternative de lucru hibride şi formare continuă într-un mediu cunoscut.

Chiar dacă Ministerul Muncii acordă stimulente, nivelul de performanță și motivație sunt ambele scăzute.

Acum în România sunt active următoarele scheme:

> stimulentul de 1.000 lei se acordă tinerilor șomeri fără compensație care își găsesc un loc de muncă și rămân cel puțin trei luni, echivalent cu o perioadă de probă;

> prima de inserție de 1.794 lei este (3xISR) pentru absolvenții din evidența ANOFM care își găsesc un loc de muncă în 60 de zile de la absolvire. Suma se acordă 50% la angajare, 50% după 12 luni;

> primele de mobilitate:

– la angajare – 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care sunt angajaţi la o distanţă de peste 15 km de casa lor;

– de instalare – 12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu;

– indemnizaţie de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 de luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile cu locuinţă, dar nu mai mult de 900 lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de casă.

Măsurile sunt menite şi să atragă tinerii să se întoarcă din alte țări în care au studiat, să contribuie la dezvoltarea afacerilor locale la nivel regional.

Principalele recomandări ale specialistilor în resurse umane vor ţine de trainuirea abilităţilor, evaluarea competenţelor şi integrarea în cultura grupului prin practici moderne testate cu succes.

Echipa Nexia ABS vă oferă soluţii şi consultanţă pentru integrarea tinerilor în echipă.

Lasă un răspuns