Ce înseamnă pentru România aderarea la OCDE?

Eforturile de dezvoltare ale României încep să producă rezultate, un demers anevoios fiind atât intrarea în spaţiul Schengen cât mai ales în OCDE. Aceasta a aprobat recent primul aviz formal în baza evaluării reformelor efectuate.

OCDE este Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltarea Economică, un “for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global”, conform descrierii de pe MAE.ro. Având în prezent 38 de membri, din care 23 state europene, dezvoltate şi vizând extinderea cu ţări cu potenţial crescut de dezvoltare rapidă, deţine peste 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Alinierea la politicile şi practicile agreate a dus la presiuni bugetare şi fiscale care au fost implementate prin măsuri adecvate dar a şi iscat numeroase dezbateri în mediul de afaceri. Au fost atent monitorizate următoarele aspecte: eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face față provocărilor bugetare și supravegherea procesului bugetar. Ȋn plus, România a venit proactiv cu o serie de contribuţii la programele derulate în cadrul organizaţiei, practic integrându-se în avans din mai multe privinţe.

Aderarea este văzută ca o necesitate pentru progres și bunăstare. OCDE oferă acces la expertiză de vârf în domenii diverse, care poate deschide oportunități pe termen lung. Va stimula în mod cert atragerea investițiilor străine, inovația și competitivitatea, conform aprecierii reprezentanţilor Ministerului de Finanţe.

Aderarea României la OCDE reprezintă totodată un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul guvernelor de-a lungul timpului, procesul efectiv fiind demarat din 2004.

Lasă un răspuns