Aspecte contabile şi fiscale legate de înregistrea TVA

Statutul de plătitor sau neplătitor de TVA este important de lămurit pentru persoanele impozabile. Trebuie avute în vedere atât beneficiile cât şi responsabilităţile, cu impact direct asupra strategiei fiscale şi contabile a companiei. Astfel, o bună cunoaştere a diferenţelor permite optimizarea deciziilor şi asigurarea conformităţii cu reglementările fiscale în vigoare.

Plătitor de TVA, un statut controversat?

Firmele înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate să colecteze TVA din facturile emise clienţilor şi să o plătească Statului, fiind necesară monitorizarea constantă a tranzacţiilor, emiterea de facturi cu TVA şi deducerea TVA achitată pentru achiziţiile proprii.

Statutul de plătitor de TVA este aplicat persoanelor impozabile stabilite în România, prin cerere în 10 zile de la atingerea plafonului în cazul celor cu o cifră de afaceri anuală peste 88.500 Euro (respectiv 300.000 lei), evidenţiat contabil prin depunerea periodică (lunar sau trimestrial) a decontului de TVA – formularul „D 300”.

Avantajele plătitorului de TVA

Principalele avantaje ale plătitorului de TVA sunt la efectuarea de investitii majore, având posibilitatea de recuperare din sume prin deducerea TVA plătită, fie prin diminuarea TVA-ului colectat cu valoarea TVA deductibilă, fie prin solicitarea de rambursare sau compensare cu alte obligaţii fiscale. Varianta din urmă a întâmpinat în practică multiple întârzieri cât şi ajustări de sume care vor fi evitate în viitor prin e-TVA.

De menţionat este faptul că nu poate fi solicitată rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscală de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu în decontul perioadei fiscale următoare.

Neplătitor de TVA, mai simplu?

Firmele neplătitoare de TVA nu colectează taxa aferentă pentru lucrările executate, bunurile livrate  sau pentru serviciile prestate, neavând voie să menţioneze taxa pe facturi sau pe alte documente. Statutul de neplătitor de TVA  este atribuit automat entităţilor cu cifra de afaceri sub pragul de 300.000 lei. Acestea nu pot deduce TVA achitată pentru achiziţii, fiind un real dezavantaj la valori mari de la plătitori de TVA.

Avantajele neplătitorului de TVA

Entităţile care vând celor neînregistraţi în scopuri de TVA, pot oferi preţuri mai mici, fară TVA (în prezent între 9 şi 19%, procent preconizat să crească).

Statutul de TVA influenţează structura preţurilor şi determină preferinţele consumatorilor. De asemenea poate ghida alegerile în relaţiile cu furnizorii şi maximiza competitivitatea, menţinând conformarea la reglementările fiscale şi reducând complexitatea administrativă.

De la plătitor de TVA la neplătitor de TVA

Firma va putea renunţa la statutul de plătitor de TVA, dacă în anul fiscal anterior nu a depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei. Astfel, va formula o cerere în acest sens către ANAF, iar după aprobare, firma nu va mai avea obligaţia de a colecta TVA pentru facturile emise şi nici dreptul deducerii TVA din facturile de achiziţii.

Persoana impozabilă se va asigura că depune ultimul decont de TVA, indiferent de perioada fiscală aplicată, până la data standard de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Ultimul decont va evidenţia valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă.

Statutul de plătitor sau neplătitor de TVA are implicaţii majore pentru gestionarea fiscală şi contabilă a afacerii, astfel că opţiunea corectă depinde de natura tranzacţiilor, a parteneriatelor, volumul de vânzări şi strategia de piaţă a companiei. O alegere informată va sprijini dezvoltarea eficientă.

Alege Nexia ABS ca partenerul afacerii de succes!

Lasă un răspuns