Aplicarea taxării inverse în contabilitate poate simplifica plata TVA, în anumite operaţiuni. Având în vedere schimbările fiscale repetate, această practică trebuie înţeleasă şi aplicată corespunzător.
Astfel, taxarea inversă este modalitatea prin care nu se efectuează nicio plată de TVA între furnizorul şi beneficiarul unor livrări, beneficiarul datorând pentru operaţiunile efectuate, taxa aferentă intrărilor, cu posibilitatea de deducere a acesteia.
Aplicarea taxării inverse nu reprezintă o scutire de TVA, chiar dacă factura este întocmită fără TVA, ci îndeplinirea următoarelor condiţii:
– furnizorul şi beneficiarul sunt înregistraţi în scopuri de TVA în România;
– operaţiunea se încadrează la alin. (2) de la art. 331 din Codul Fiscal;
– operaţiunile vizate sunt realizate în interiorul ţării, beneficiarul fiind plătitorul taxei aferente.
Operaţiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt următoarele:
– livrarea de deşeuri;
– masa lemnoasă şi materialele lemnoase;
– livrarea de cereale şi plante tehnice;
– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră;
– livrarea de energie electrică şi gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România (revânzător);
– transferul de certificate verzi;
– construcţiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, părţile de construcţie şi terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opţiune;
– livrările de aur de investiţii efectuate de persoane impozabile care şi-au exercitat opţiunea de taxare şi livrările de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, către cumpărători persoane impozabile.
Următoarele operaţiuni se califică la taxare inversă numai dacă valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură, este mai mare sau egală cu 22.500 lei:
– furnizările de telefoane mobile;
– furnizările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi micro procesoare şi unităţi centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
– furnizările de console de jocuri, tablete PC şi laptopuri.
Facturile emise în regim de taxare inversă vor trebui să cuprindă clar menţiunea „taxare inversă“ iar furnizorii să nu înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, evidenţiată în decontul de TVA, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă.
Exemple specifice
- vânzarea în regim de scutire a TVA a unui spaţiu comercial se poate face doar către cumpărător, ca persoană juridică plătitoare de TVA;
- nu este necesară notificarea;
- TVA nu trebuie ajustată;
- se recomandă aplicarea taxării inverse la revânzarea materialelor din listă;
- nu este condiţionată vânzarea de numarul de bunuri imobile livrate unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Taxarea inversă este o practică complexă care trebuie verificată atent pentru a beneficia de simplificarea TVA la facturare. Specialiştii noştrii vă pot ghida în diverse situaţii, având deja exercitiul cu multiple speţe.
Echipa Nexia ABS vă stă la dispoziţie pentru detalii.